Migréna může být obrovským zásahem do pracovního i osobního života. V průběhu těžkého migrenózního záchvatu je běžné, že nedokážete pracovat ani se postarat o rodinu. A to už je pádný důvod, proč se pokusit záchvatům migrény předcházet. S tím může pomoci vysledování spouštěčů migrény. Mohou mezi ně být řazeny faktory jako stres, hormonální změny nebo hluk. Spouštěčů existuje mnoho a celou řadu jich můžeme najít také mezi potravinami a nápoji.1,2 Ještě než se pustíme do výčtu konkrétních potravinových spouštěčů, nezapomeňte si osvěžit, jak by měla vypadat správná životospráva pro prevenci migrény v článku Migréna a racionální stravování.  A současně nezapomeňte na to, že to, co je spouštěčem pro jednoho, nemusí být spouštěčem i pro druhého.

Ovoce a zelenina2,3

Mezi spouštěče migrenózních atak mohou patřit některé druhy ovoce a zeleniny. Obecně se kvůli vysokému obsahu tyraminu mezi nevhodné druhy řadí například rajčata, cibule, brambory nebo nakládané zelí. Z kategorie ovoce to jsou potom citrusové plody, banány a avokádo. Ataky vám ale mohou spouštět i jiné druhy. Zorientovat se v tom, na jaké ovoce a zeleninu si dát pozor, vám může pomoci naše přehledová tabulka spouštěčů, kterou najdete zde. Pokud některé ze zmíněných patří mezi vaše oblíbené, nemusíte zoufat, možná že pro vás zrovna spouštěč migrény představovat nebudou. Je navíc spousta druhů zeleniny a ovoce, které se naopak doporučují. Díky vysokému obsahu mědi se mezi ně řadí třeba petržel, česnek, bazalka a zelené olivy. Z řad ovoce to mohou být třešně a ananas. Můžete vyzkoušet i koktejly a třeba rovnu zeleninové obsahující celer, mrkev, rajské jablko nebo červenou řepu.

Dusitany a glutamát2,4

Dalším častým spouštěčem migrény mohou být dusitany, které roztahují krevní cévy. Často se používají jako konzervační látky u masových výrobků. Najdete je v konzervovaném, průmyslově zpracovaném, uzeném či sušeném mase, uzeninách a párcích. Pokud je dusitan spouštěčem i u vás, nebojte se, že byste maso museli přestat jíst úplně. Mezi vhodné druhy se řadí čerstvé dietní maso (například libové hovězí, telecí nebo jehněčí), játra, drůbež nebo ryby. Spouštěčem může být mimo dusitanů také velmi často používaný glutamát, který najdete hlavně ve zpracovaných potravinách a jídle. Je obsažený například v uzeninách, bujonech, chipsech, sušenkách, kořenicích směsích a mražených jídlech. Zda se glutamát nachází v konkrétních zpracovaných potravinách, můžete vyčíst na etiketě. Nejdůležitější je, abyste sami zkusili vypozorovat, které produkty vám osobně sedí a které nikoliv. Možností, jak se pestře stravovat, je spousta a migréna rozhodně nemusí znamenat, že o něco přicházíte. Ani v oblasti stravování.

Mléčné výrobky a tyramin2,3

Mezi mléčné výrobky, které mohou působit jako spouštěč migrén, jsou řazeny zejména ty s vysokým obsahem tuku. Může se jednat o jogurty, šlehačku, máslo, uzené sýry nebo vyzrálé tučné sýry jako například parmazán nebo sýry s plísní. Dráždivou látkou v řadě těchto výrobků je tyramin. Neděste se tohoto dlouhého výčtu výrobků a potravin. Je dost možné, že vám ataky nebudou vyvolávat žádné mléčné výrobky nebo jen některé z nich. Navíc existují nízkotučné alternativy všech těchto produktů, které jsou společně s vejci označované jako vhodné pro lidi s migrénou. To vám dává možnost prozkoumat nové chutě a třeba si i najít nové oblíbené mléčné produkty.

Sladké potraviny a nápoje2,3

Některé sladké potraviny a nápoje bývají migreniky špatně snášeny. Nejčastěji se jedná o umělá sladidla, čokoládu, kávu a kolu. Pokud vám nedělají dobře, zkuste jejich konzumaci omezit. Můžete je nahradit bylinkovým čajem, kávou bez kofeinu nebo minerální vodou s obsahem hořčíku. Zkusit můžete i sladké alternativy a recepty, kde využijete ty druhy ovoce, které vám vyhovují. Sladkost do pokrmů a nápojů můžete dodat například jablečným pyré nebo domácí marmeládou. Jako sladidlo můžete vyzkoušet třeba agávový, rýžový či datlový sirup.

Alkohol2

Alkoholické nápoje se obecně řadí mezi spouštěče migrén. Nejčastějšími druhy alkoholu, které vám mohou migrény vyvolat, jsou destiláty, červené víno a pivo. Pokud vám nedělají dobře, zkuste je omezit a dejte přednost čisté vodě či nízkoenergetickému nápoji, jako jsou ovocné džusy nebo šťávy.

Jak na to a jak si pochutnat

Zjistit, které potraviny vám vyhovují a které u vás naopak mohou migrénu vyvolat, může zásadně pomoci zkrotit vaše migrény. Vhodným způsobem, jak na to, může být například psaní jídelníčku. Díky tomu, že si budete zapisovat svůj jídelníček, jasně uvidíte, které potraviny by mohly být spouštěčem vaší migrény. Budete tak mít přehled o tom, jaké potraviny spustily mírné nebo naopak intenzivní bolesti, a příště si na ně dáte pozor. Současně také budete vědět, že si třeba můžete bez obav vychutnávat červené víno, protože zrovna na vás negativní účinek nemá. Psaní jídelníčku můžete spojit také s psaním deníku migrén, kde mimo jiné můžete zaznamenat i typy své bolesti, jejich trvání nebo například léky, které užíváte.

_________

1 Czech Headache Society. Dostupné z: http://www.czech-hs.cz/laicka-verejnost/popis-onemocneni/, poslední přístup 16. 3. 2020.
2 IKEM. Migréna. Dostupné z: https://www.ikem.cz/cs/migrena/a-1996/, poslední přístup 16. 3. 2020.
3 Healthline. What Foods Can You Eat to Prevent Migraines? Dostupné z: https://www.healthline.com/health/migraine/what-to-eat-when-you-have-a-migraine - migraine-triggers, poslední přístup 16. 3. 2020.
4 Healthline. Does MSG Cause Headaches? Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/msg-headache, poslední přístup 4. 6. 2020.